Hudbarrieren
Hudens barrierefunksjon er viktig fordi den beskytter oss mot irritanter og bakterier.
Det ytterste hudlaget, også kalt hornlaget har en motstandsdyktig funksjon og beskytter oss mot at irritanter trenger inn gjennom huden. Barrierefunksjonen forsterkes av en film bestående av vann, fettsyrer og lipider. Filmen smører og vedlikeholder hornlaget, og bidrar til økt motstand mot uønskede inntrengere.
Du kan lese mer om håndhygiene og huden på hendene på nettsiden til Folkehelseinstituttet.
Såper, vaskemidler, vann, friksjon, grovt papir eller håndklær er eksempler på faktorer som kan irritere huden. Hyppig håndhygiene kan gjøre at en mister vann og fettstoffer på huden. Barrieren kan således svekkes og det kan oppstå betennelse i huden som ved eksem.
Hudvennlig hånddesinfeksjon
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har i samarbeid med hudlegeforeningen og faggruppen for hudsykepleiere, utviklet råd for hudvennlig hånddesinfeksjon med støtte fra stiftelsen Dam.
Bakgrunnen for prosjektet var å finne ut hvordan vi kan velge hudvennlige hånddesinfeksjonsprodukter.
På den ene siden er det viktig med god håndhygiene, og på den andre siden er det viktig å ta vare på huden, da både vann og alkohol kan tørre ut huden.
For mennesker med sårbar hud med håndeksem eller andre hudplager, kan hyppig håndvask og bruk av håndsprit tære ekstra på hudbarrieren. I følge American Contact Dermatitis Society er alkoholbasert hånddesinfeksjon tilsatt fuktighetsgivende midler mer hudvennlig enn såpe og syntetiske vaskemidler.
For mange av våre medlemmer kan hyppig håndhygiene medføre smerter og ubehag, men også forverring av hudsykdommen. Vi ønsket derfor å undersøke følgende:
- Hvordan velge et hudvennlig hånddesinfeksjonsprodukt?
- Hvordan kan en utføre hudvennlig håndhygiene
- Hvordan redusere håndhygiene men allikevel opprettholde håndhygiene?
Ulike produsenter kan hevde å ha det mest hudvennlige hånddesinfeksjonsmiddelet på markedet, og det finnes en rekke ulike produkter å velge mellom. For oss i PEF er det viktig å kunne gi uavhengige råd i valg av produkter som er effektive, trygge og hudvennlige.
Valg av hånddesinfeksjon
For at hånddesinfeksjonsmidler skal være lov å selge i Norge, må midlene overholde kravene til biocidregelverket som forvaltes av Miljødirektoratet.
Folkehelseinstituttet anbefaler i tråd med blant annet verdens helseorganisasjon (WHO) primært alkoholbaserte produkter, basert på etanol eller isopropanol. Produktet bør inneholde over 60 % alkohol, være tilsatt glyserol og uten parfyme- og fargestoffer (se kilde nederst i saken).
Hånddesinfeksjonsprodukter finnes i ulik form og det finnes flytende, gel, skum og servietter på markedet. Vi anbefaler å velge et flytende produkt som for eksempel gel. Gel er lettere å fordele et flytende produkt på hendene for å få tilstrekkelig hygienisk effekt.
Hvordan kan vi utføre hudvennlig håndhygiene?
Det er viktig at hendene er tørre og ikke synlig tilgriset. Ta nok hånddesinfeksjon, slik at du får fordelt produktet godt på alle områder av hendene og håndledd. La det tørke. Husk å smøre med en uparfymert fuktighetskrem til slutt.
Hvordan redusere håndhygiene men allikevel opprettholde håndhygiene?
Når huden på hendene er skadet, er det lurt å begrense håndhygiene til det som er helt nødvendig. Skadet hud trenger tid til å reparere seg.
Noen tips vi har kommet frem til, er å bruke engangshansker i situasjoner der en normalt ville utført håndhygiene. Eksempler på situasjoner kan være ved matlaging eller ved toalettbesøk. Når du skal ut av hjemmet kan det være et triks å ha bomullshansker og engangshansker for hånden. Du kan for eksempel ta på bomullshansker når du går ut av hjemmet. I situasjoner du ellers ville spritet hendene, som for eksempel ved inngangen til en butikk, tar du på deg de rene engangshanskene.
Husk at du ikke må ta deg i ansiktet så lenge hanskene er på! Når du er ferdig og skal gå ut av butikken, tar du av deg engangshanskene og kaster dem på anvist sted. Du kan nå ta av deg bomullshanskene. Ikke glem å smøre hendene godt inn med en uparfymert fuktighetskrem til slutt.
TIPS: Bomullshanskene kan du vaske og bruke igjen senere!
Prosjektgruppen bak rådene:
- PEFs eksemutvalg representert ved Helle Vestby Talmo (leder), Lillian Olafsen, Hilde Offerdal og Iselin Eriksen.
- Gudbjørg Dahl, styremedlem i PEF-ung
- Astrid Blikstad, seniorrådgiver helsefag PEF.
Rådene er utviklet i samarbeid med Teresa Løvold Berents og Eva Maria Rehbinder fra Norsk forening for dermatologi og venerologi og Kristine Fuskeland og Stina Gundersen i Norsk sykepleieforbunds faggruppe for sykepleiere i dermatologi og venerologi.
Kilde: Chandler W. Rundle, Colby L. Presley, Michelle Militello, Cara Barber, Douglas L. Powell, Sharon E. Jacob, Amber Reck Atwater, Kalman L. Watsky, Jiade Yu, Cory A. Dunnick.
Hand hygiene during COVID-19: Recommendations from the American Contact Dermatitis Society,Journal of the American Academy of Dermatology, Volume 83, Issue 6, 2020.
Foto: iStock