Behandling
Det finnes ingen behandling som kan kurere psoriasis, men symptomene kan reduseres slik at sykdommen griper mindre inn i hverdagen.
Behandlingsanbefalingene er ordnet i en «behandlingstrapp». Sykdommens fysiske og psykososiale belastning, avgjør hvilken behandling legen din vil anbefale. Dersom behandlingsalternativene på de laveste trinnene ikke har tilstrekkelig effekt eller ikke er aktuelle for deg, går legen gjerne videre til anbefalingene i neste behandlingstrinn.
Behandlingstrappen:
- Trinn 1: Lokalbehandling (kremer, salver, gel, skum, liniment og oppløsninger)
- Trinn 2: Lysbehandling: UVB / PUVA / klimabehandling
- Trinn 3: Systemisk behandling (tabletter)
- Trinn 4: Biologisk behandling og målrettet småmolekylær behandling
Trinn 1: Lokalbehandling
Våre tips til lokalbehandling er veiledende og gjelder for ungdom og voksne. Du skal alltid utføre lokalbehandling av psoriasis i samarbeid med legen din.
Forbehandling*
Fjern mest mulig av flasset i psoriasisutslettet før oppstart av medisinsk behandling. Flass på kroppen fjernes ved at det først bløtes opp i dusj eller karbad. Deretter smøres områdene med salisylvaselin. Salven skal sitte på i minst to til fire timer, helst over natten. Til slutt fjernes salven med vanlig dusj eller bad, gjerne med flytende grønnsåpe. Hos voksne bør ikke mer enn halvparten av kroppen smøres daglig, hos barn kun en tredjedel. Fjerningen må skje skånsomt, da mekanisk irritasjon kan fremme oppbluss av psoriasis. Bruk god tid.
Salisylsyre skal aldri brukes på hele kroppen. Vis forsiktighet ved utbredt psoriasis. Overdosering kan føre til salisylatforgiftning. Spedbarn skal aldri behandles med salisylsyre og behandling av barn skal utføres svært forsiktig og alltid under veiledning av helsepersonell.
* Noen typer forbehandling er avskjellende behandling og flassfjerning.
Se informasjonsvideo om forbehandling her.
Hodebunn
Før behandling må skjellene fjernes fra hodebunnen. Smør hodebunnen inn med salisylhårolje. Oljen skal virke i minst to til fire timer, og helst over natten. Du vasker den ut med grønnsåpe. Tips: Ha grønnsåpe i tørt hår og massèr inn. Skyll deretter ut og vask håret med vanlig shampoo. Ved dårlig effekt gjentar du behandlingen i inntil tre til fem døgn. Når skjellene er borte kan du begynne med kortisonliniment som du har fått på resept av legen din. Anvend medikamentet slik du er blitt anbefalt.
Medisinske bad
Det er flere typer medisinske bad som kan ha god effekt på din psoriasis. De ulike medisinske badene er:
Oljebad: Virker lindrende på kløe, tilfører fuktighet og er lett skjelløsende
Kaliumpermanganat: Virker uttørrende og desinfiserende
Krystallsoda: Virker skjelløsende
Klibad: Virker kløestillende
Saltbad: Virker lindrende og skjelløsende
Tips:
- Unngå å gni og skrubbe på skjell som fortsatt sitter fast i huden
- Et bad kan ha en beroligende effekt, både fysisk og psykisk.
- Unngå for varmt badevann
- Et bad bør ikke vare i mer enn 10 – 20 minutter
- Husk å «klappetørke» huden din forsiktig med et håndkle etter badet
- Behandle alltid huden din med kremer umiddelbart etter badet
Dersom du ikke har badekar kan en oljedusj ha nyttig effekt. Bruk mild shampoo og dusjsåpe som vanlig. Skyll godt av hår og hud. Skru av dusjen og smør kroppen med en nøytral dusjolje eller badeolje. Dusj av med vann, og klapp tørk forsiktig til slutt. Ikke bruk for varmt vann og begrens tiden i dusjen.
Trinn 1: Reseptbelagt lokalbehandling
Lokal hudbehandling er behandling med salver, kremer, oppløsninger, gel, skum eller sjampo direkte på utslettet i huden. Virkestoffene er kortikosteroider, D-vitaminanaloger (alene eller i kombinasjon med et kortikosteroid) og kalsineurinhemmere som tacrolimus eller picrolimus. Disse stoffene virker betennelsesdempende og lindrende på psoriasisplakk.
Se informasjonsvideo om betennelsesdempende behandling her.
Salver og kremer med kortikosteroider er en svært vanlig behandling av utslett hos personer med psoriasis. Styrken på kortisonkremen varierer og tilpasses din alder, hudområde og alvorlighetsgraden av eksemet. Kortison hemmer betennelsen i huden, trekker blodkarene sammen, minsker rødhet og reduserer kløen. Når kortison brukes slik legen har forskrevet er det svært trygt og gir lite bivirkninger.
For at kortisonkremer skal kunne hjelpe deg er det viktig at du smører nok krem. Vi anbefaler deg å bruke det internasjonalt anerkjente prinsippet kalt "fingertupp enhet" (se bilde).
Bilde: illustrasjon av en fingertuppenhet av kortison (istock)
For å anvende prinsippet skal du klemme ut en stripe krem/salve fra tuben på pekefingerens ytterste ledd. Denne mengden er stor nok til å kunne smøre et areal på kroppen som tilsvarer to håndflater.
Om det kommer kortison litt utenfor hudpartiet som er sykt, så gjør ikke dette noe, tvert imot er det fint at du smører med god margin over de syke hudpartiene.
Mange lurer ofte på om man kan være ute i solen når man er i aktiv kortisonkrem behandling, og svaret er ja! Du bør vente minimum ca 30 min fra du har smurt deg inn med kortisonkrem til du går ut i solen. Vi anbefaler at du alltid smører deg med solkrem før du går ut for å nyte solen, da noen blir lettere solbrent enn andre. Alternativt kan du bruke klær og solbriller som beskytter huden mot solstrålene.
Trinn 2: Lysbehandling: UVB / PUVA / klimabehandling
Lysbehandling
I tillegg til de lokale behandlingene, kan medisinsk lysbehandling være nødvendig. Sollys har en gunstig effekt mot hudplagene, gjerne i kombinasjon med salte bad. Lysbehandling skal alltid utføres i samråd med legen din. Kunstig UV-stråling gir økt risiko for hudkreft.
Ulike typer lysbehandling:
- Smalspektret UVB behandling
- PUVA-behandling
- Grensestråler
Les mer om hva medisinsk lysbehandling er her.
Finn medisinsk lysbehandling nær deg her (kun for medlemmer).
Klimabehandling
Soling i kombinasjons med bading i saltvann har en gunstig effekt på de fleste psoriasistyper. Forskning viser også at klimabehandling har god effekt på livskvalitet for personer med psoriasis.
Du finner mer informasjon på våre sider om klimabehandling og på nettsiden til Seksjon for behandlingsreiser ved Oslo universitetssykehus
Trinn 3: Systemisk behandling
Ved moderate til alvorlige former for psoriasis eller der andre behandlingsmetoder ikke fungerer godt nok, benyttes systemiske legemidler, som tas i tablett- eller kapselform. Denne typen legemidler kalles “ikke-biologiske-sykdomsmodifiserende legemidler”. For mange er det aktuelt å fortsette med lokalbehandling og lysbehandling samtidig med dette.
Bilde: illustrasjon av en systemiske legemidler (her, Metotreksat) (istock)
Trinn 4: Biologisk behandling
Biologiske legemidler
Ved moderat til alvorlig psoriasis som ikke har tilstrekkelig effekt av annen behandling, kan biologiske legemidler vurderes. Biologiske legemidler er en gruppe medikamenter som inneholder virkestoff fremstilt av levende celler. Biologiske legemidler virker ved å stimulere eller hemme immunsystemet. De fleste biologiske legemidler gis som en injeksjon i form av sprøyte eller injeksjonspenn. Noen biologiske legemidler gis som en intravenøs infusjon på sykehuset.
Bilde: Injeksjons penn med biologisk legemidler (istock)
Biotilsvarende legemidler
Dette er en gruppe legemidler som er utviklet med utgangspunktet i et originalt biologisk preparat som har eller er i ferd med å miste sin patentbeskyttelse. Når en patent går ut på dato, får andre legemiddelprodusenter juridisk rett til å utvikle et tilsvarende preparat. Et biotilsvarende legemiddel skal ha samme effekt og kvalitet som det originale legemidlet det ligner på. Biotilsvarende legemidler kalles også biosimilars.
Ta kontakt med legen din for råd og behandling dersom du har symptomer på psoriasis. Ved behov blir du henvist videre til hudspesialist.