forverres av stress.
– Det kan sies at stress direkte eller indirekte kan forverre hudsykdommer,
og at hudsykdommer kan gi mer stress, sier hun i et intervju med Hud & Helse.
Tonje Oord er lege, terapeut og gründer av SamtaleLegen.no. Hun gir deg råd om å forebygge og takle stress.
«Stress tærer på ressursene våre, og derfor er det så nyttig å kunne håndtere og regulere hverdagsstresset på en hensiktsmessig måte, slik at vi lettere kan opprettholde en god balanse», skriver hun i en kommentar.
Saken fortsetter under bildet.
Lill Sverresdatter Larsen (t.v.) og Margunn Skudal Nistad i Norsk Sykepleierforbund.
Sykepleierledere om HS
I forbindelse med HS Awareness Week er leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund og Margunn Skudal Nistad, faggruppeleder for hudsykepleiere intervjuet om helhetlig sykepleie, helsepersonellkrisen og hidradenitis suppurativa (HS).
Begge to frykter at helsepersonellkrisen går utover HS-pasienter og andre personer
med kroniske sykdommer.
– Det er allerede for lite kunnskap om sykdommen HS. Også helsepersonell kan forstå sykdommen som noen byller her og der, som kan opereres bort – altså som noe enkelt som det offentlige i framtiden ikke trenger å ta ansvar for, men henvise til private klinikker for behandling, sier forbundslederen.
Lederen for faggruppen for hudsykepleiere mener det er forskjellig hva slags
tilbud HS-pasienter får i de ulike helseforetakene.
– Jeg tror du er avhengig av at det er noen som brenner for den spesifikke sykdommen. Da blir den fremsnakket, og sykepleierne får skolering for å lære
mer om sykdommen. Men hvis du ikke har noen personer på arbeidsplassen din som tar tak i den enkelte problemstillingen, så vil den bli overkjørt av andre ting, sier Margunn Skudal Nistad.
I tillegg til intervjuet med Larsen og Nistad kan du også lese hva statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet sier at regjeringen vil gjøre for å unngå at helsepersonellkrisen går utover kronikere.
Litt mer om innholdet i utgaven
Hud & Helse nr. 2 - 2024 inneholder også en artikkel om innføringen av Helseplattformen i Møre og Romsdal og en oppfølgingssak om nedleggelsen av lysbehandlingsenheten i Bardu i Troms.
En artikkel forteller forskere om en forskning som viser at monitorering av
medikamentnivået ved hjelp av blodprøver kan bedre behandlingen. Forskningen ble utført ved Diakonhjemmet sykehus, og studien inkluderte personer med blant anent psoriasis og psoriasisartritt.
Astrid Blikstad, fagutviklingssykepleier på sengepost for hudsykdommer
ved Oslo universitetssykehus, skriver i spalten sin denne gangen om en pasientstol som ble benyttet på hudavdelingen på Rikshospitalet. I spalten sin skriver hudlege og tidlgiere professor Petter Gjersvik om biotilsvarende legemidler.
Ellers inneholder magasinet som vanlig egne forbundssider og PEF-ung-sider. Denne gangen kan du lese om forbundets prosjekt om å oversette diagnoseinformasjon, samarbeid om fothelse og landsmøtet til Psoriasis- og eksemforbundet som arrangeres landsmøte 26.-27. oktober 2024.