§ 5.22 - kremer og salver
Hvis du har en kronisk hudsykdom og store utgifter til reseptfrie kremer, salver, gel og oljer, kan du få dekket opptil 90 prosent av utgiftene som overstiger egenbetalingen.
Gjennom folketrygdlovens § 5-22: Bidrag til spesielle formål, kan du få bidrag til nødvendige utgifter tilknyttet din sykdom. Du kan få bidrag til å dekke utgifter som ellers ikke omfattes av folketrygdloven eller annen lov.
Får du innpass i ordningen kan du søke Helfo om å få dekket 90 prosent av utgiftene som overstiger en egenbetaling på 2151 kroner (2024) i løpet av et år. Denne egenbetalingen inngår ikke i frikortordningen for helsetjenester. Du må først betale utgiftene til de oppgitte produktene i løpet av et år, deretter må du sende inn en søknad om refusjon til Helfo.
Hva kan du få dekket?
For personer med kroniske hudlidelser som fører til uttørring av huden, kan det gis bidrag til utgifter for reseptfrie produkter med formål om å behandle tørr hud.
Produkter det kan gis bidrag til er:
- Salver
- Kremer
- Gel
- Oljer
- Såpefrie renseprodukter med bruksområde hudlidelser med uttørret og skadet hud
- Hydrokolloide sårplater til okklusjonsbehandling
Produktene må være reseptfrie og behovet for produktene må forventes å bli varig i 2 år eller mer. Det er ikke krav om at produktene skal være kjøpt på apotek.
Dersom det er kommunens helse- og omsorgstjeneste som utfører behandlingen, er det de som er ansvarlig for å dekke utgiftene til hydrokolloide sårplater.
Krav om legeerklæring
For å søke på ordningen, må behandlingsbehovet og de forskjellige produktene dokumenteres gjennom en legeerklæring. Legeerklæringen må utfylles av spesialist i dermatologi - hudlege, pediatri eller tilsvarende sykehusavdeling, eller av en lege ved Brannskadeavsnittet ved Haukeland sykehus. En slik legeerklæring må deretter sendes hvert tredje år, eller dersom behovet for produkter endrer seg.
Legeerklæringsskjema fra Helfo finner du her
Legeerklæringen må inneholde informasjon om brukers personalia, diagnose og hudlidelsens utbredelse. De forskjellige produktene det søkes for må oppgis sammen med totalforbruk av disse i løpet av et år. Det er viktig at legen oppgir ca. antall av produktene, og ikke bare oppgir eksempelvis «etter behov».
Søknad om refusjon fra Helfo
Når legeerklæringen er sendt til Helfo, og de har godkjent innpass i ordningen, starter oppgaven med å spare på kvitteringer. Disse trenger du når du skal søke Helfo om refusjon for utgiftene. Hver gang du handler produktene det ble søkt for, må du huske kvitteringen og spare på denne.
Kvitteringene må inneholde denne informasjonen:
- Produktnavn
- Mengde
- Pris
- Kjøpsdato
- Navn på forhandler
Dersom du har handlet i nettapotek eller lignende, kan det hende du kun mottar en ordreseddel. Da er det viktig at du ber om en spesifisert kvittering. Etter du har samlet kvitteringer for året, sender du kvitteringene sammen med kvitteringsskjema til Helfo. Du kan søke refusjon via Helfo sitt digitale skjema, eller via post. Velger du å sende søknaden via post, kan det være lurt å ta kopi av kvitteringene dine før du sender de, i tilfelle de skulle bli borte på veien.
Kvitteringsskjema fra Helfo finner du her
Dersom du sender inn søknaden digitalt, har Helsenorge god informasjon om hvordan dette gjøres.
Her finner du informasjonen på helsenorge.no
Frist for å sende inn søknad om refusjon er innen 30. juni året etter du hadde utgiftene.
Egen kvitteringsboks
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har utviklet en egen kvitteringsboks som kan benyttes til å samle alle kvitteringene på et sted (se bildet øverst til høyre).
Det kan være vanskelig å holde oversikt over hvor man legger alle kvitteringene i løpet av et helt år og blekket på kvitteringene kan fort slites bort. Vi har derfor laget denne kvitteringboksen. Boksen er utviklet med midler fra Stiftelsen Dam.
Her kan du laste ned en PDF-fil, slik at du kan sette sammen din egen kvitteringsboks
Nyttige lenker
Rundskriv fra Nav til Folketrygdloven paragraf 5-22
Legeerklæringsskjema fra Helfo
Informasjon på Helsenorge om hvordan du kan sende inn søknad om refusjon digitalt